Comunişti moldoveni trebuie să se reformeze în următorii ani, iar Vladimir Voronin trebuie să se detaşeze de partid pentru a-i asigura supravieţuirea politică şi a-i permite să revină la putere ca partid respectabil în următorii ani, consideră analistul Nicu Popescu. Într-o analiză publicată pe blogul său, Nicu Popescu, expert la Consiliul European pentru Relaţii Externe de la Londra, constată că pe fondul lansării Alianţei pentru Integrare Europeană, au trecut în plan secund evoluţiile din PCRM. "Însă evoluţia PCRM este probabil principalul factor care va afecta evoluţia sistemului politic din Moldova în următorii ani. Moldova nu se va putea moderniza, transforma, şi europeniza fără – sau în pofida – celei mai mari forţe politice din Moldova", spune Nicu Popescu.
Expertul constată că pentru PCRM, ca partid obstrucţionist, un prim (şi cel mai probabil) model de comportament e să caute căi de a se menţine la guvernare cu orice preţ – prin boicotarea alegerii noului preşedinte, menţinerea lui Vladimir Voronin ca preşedinte în exerciţiu, refuzul lui Voronin de a propune un prim-ministru înaintat de Alianţa pentru Integrare Europeană, provocarea unor alegeri anticipate anul viitor şi sabotarea oricăror eforturi ale Alianţei în speranţa că în următoarele 7-8 luni eşecul coaliţiei liberal-democrate va deveni evident, iar criza economică va eroda sprijinul şi aşa limitat pentru noua guvernare, deschizând calea spre o revenire relativ rapidă la guvernare.
" Problema cu acest scenariu e că în cazul unor anticipate în 2010, PCRM nu va mai putea miza în aceeaşi măsură pe instituţiile statului, menţinerea unui guvern slab cu Greceanîi ca prim-ministru în exerciţiu şi Voronin în calitate de preşedinte în exerciţiu nu îi va absolvi de responsabilitatea pentru criza economică. În plus, la cât de mult a vorbit PCRM despre instabilitate în ultimele luni,