„Există o marjă de eroare care variază de la 0,5 la 0,20 la mie, în plus sau în minus. Nu este posibil ca valoarea să scadă sau să crească mai mult"
Cazul plutonierului Ionuţ Şerbănescu Vârciu, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea", a ridicat semne de întrebare în ceea ce priveşte corectitudinea rezultatelor de la Serviciul de Medicină Legală.
Este vorba, în fapt, despre rezultatele probelor biologice prelevate de la tânărul de 30 de ani, decedat într-un accident de circulaţie, pentru a stabili alcoolemia pe care o avea în sânge la momentul producerii tragediei. Rezultatele au fost contestate, după cum a fost mediatizat în presa locală, de soţia fostului angajat ISU Dobrogea. Aceasta a făcut declaraţii potrivit cărora bărbatul nu s-ar fi urcat la volan nici atunci după ce consuma o bere. Iată însă că rezultatele de la Serviciul de Medicină Legală (SML) din Constanţa arată că Ionuţ Vârciu avea la momentul producerii accidentului o alcoolemie de 1,75 la mie în sânge. Astfel, potrivit probelor, militarul era mort de beat în momentul impactului care i-a fost fatal. Pentru a vedea care este marja de eroare în aceste situaţii, am cerut punctul de vedere al dr. Mihai Onciu, fost şef al Serviciului de Medicină Legală din Constanţa, cu precizarea că declaraţiile medicului nu fac referire la un caz anume, ci privesc general rezultatele probelor recoltate de la persoane decedate, pentru stabilirea alcoolemiei. „Este vorba despre o determinare biochimică destul de exactă. Nu foarte, dar destul de exactă. În aceste cazuri există o marjă de eroare care variază de la 0,5 la 0,20 la mie, în plus sau în minus. Nu este posibil ca valoarea să scadă sau să crească mai mult. Teoretic, se poate vorbi de o uşoară eroare, pentru că rezultatele probelor pot depinde de la un specialist la altul. Conform metodei oficiale, analizarea probelor p