Unele din principalele orase din Romania se pregatesc pentru ajustari ale bugetelor de cheltuieli dupa ce in primele sase luni ale anului s-au obtinut venituri mai mici chiar si pana la 10%, fata de nivelul prognozat la inceputul anului. Altele spun ca obtin veniturile prognozate pentru ca si-au adaptat, de la inceput, bugetele la un an de criza.
"Este nevoie de o rectificare bugetara urgenta, care va fi facuta probabil la sfarsitul lunii, spune viceprimarul Bucurestiului, Mircea Raicu.
Bucurestiul nu mai are bani pentru salariile RATB
"In principiu noi speram ca veniturile vor fi cele de anul trecut. Numai ca rectificarea trebuie sa fie facuta urgent, pentru ca, de pilda, la RATB, nu mai avem fonduri pentru salarii decat pana la sfarsitul lui august", adauga Raicu. Veniturile Municipiului Bucuresti au fost in 2008 de 804 mil. euro, in vreme ce bugetul aprobat anul acesta prevede venituri de 3,9 mld. lei (928 mil. euro). Daca veniturile din 2009 vor fi cele de anul trecut, acest lucru presupune o scadere de 124 mil. euro (aproape 9%), fata de proiectul adoptat de consilieri la inceputul anului, ceea ce va conduce la reajustarea cheltuielilor. "Nu putem sa previzionam acum ce se va intampla pentru ca nu stim cum vor fi urmatoarele luni ale anului", afirma Raicu.
Cluj: Economie din becurile ecologice
Primarul Clujului, Sorin Apostu, estimeaza o scadere a incasarilor Primariei cu 10% dupa primul semestru al lui 2009. "Am inregistrat o scadere a incasarilor din taxele pentru autorizatiile de constructii si din impozitele persoanelor juridice cu 8-10%", afirma Apostu. El spune ca va trebui sa vada incasarile pe trimestrul 3 inainte de a se gandi la o rectificare negativa a bugetului pe 2009. Apostu spune ca de la inceputul anului s-au pus in aplicare unele programe pentru economia interna a Primariei, cum ar fi anula