Casă la curte. În 2008, un accesoriu indispensabil. În 2009, o adevărată pagubă pe cap.Lângă fabrica Ford, pe o lungime de cinci kilometri, vezi doar case noi. Multe dintre ele fără stăpân. Altele, cu proprietari în pragul decepţiei. Gazele sau curentul electric vin cu întârziere, spre deosebire de ratele la bancă. Şi în Craiova oamenii cu bani au făcut un pariu, ca peste tot în ţară. Gata cu blocurile comuniste! Lumea vrea case occidentale! Aşadar, drumul spre Caracal a fost împânzit de muncitorii cu cazmaua în spinare.
Greu de crezut, după mitul Dorel, dar în doi ani au ridicat, la aproape şapte kilometri de Craiova, peste 1.000 de case. Doar anul trecut au apărut 200 de vile. În 2008, lumina pe şantiere s-a stins. „Din a doua jumătate a anului trecut, nu s-a mai construit mai nimic”, spune Marius Stănică, adminsitratorul agenţiei Best Consulting.
În 2009, mult căutata zonă de la capătul urbei şi-a dat jos machiajul. Drumurile nu sunt bune, multe case nu au gaze şi puţine sunt racordate la reţeaua de curent electric.
Perspectiva de finalizare a acestor elemente este de aproximativ cinci ani. „Printre cei care au cumpărat, sunt unii care încă aşteaptă soluţionarea acestor aspecte. De asemenea, o altă categorie de clienţi este acum în situaţia de a nu mai putea plăti ratele către bănci. Acum, nici casele nu mai pot fi vândute”, descrie situaţia, pe un ton sumbru, Cristian Clenciu, general manager CDC Imobiliare Grup.
Investiţii după zvonuri
În 2009, nu au fost construite mai mult de 30 de case. Tranzacţii s-au efectuat mai ales cu terenuri. Au fost implicaţi doar investitorii cu spirit de aventură. În perioada de avânt imobiliar, aici erau foarte multe cereri. „Acum, eventualii cumpărătorii şi-au reconsiderat poziţia”, spune Clenciu.
Proiectele dezvoltate în zona Selgros sunt afecta