Pe masura ce companiile continua sa disponibilizeze, bugetul pentru compensarea concediatilor este pe terminate. Astfel, pentru a reduce costurile, aditional disponibilizarilor, companiile americane taie considerabil din pachetele compensatorii destinate celor ramasi fara un loc de munca, titreaza Wall Street Journal.
Asigurarile de sanatate sunt primele taiate de pe lista cheltuielilor cu somajul. “Inainte de criza, companiile erau dispuse sa plateasca inca sase luni sau chiar un an pentru asigurarea medicala a fostului angajat. Acum, nici vorba de asa ceva. Companiile se gandesc la o solutie de a remunera angajatii care inca lucreaza si nu-si mai bat capul cu privire la pachetul concediatilor”, anunta Lori Wisper, consultant in cadrul companiei Hewitt Asociates, citata de WSJ.
In sistemul de sanatate american, total privat, companiile de asigurare medicala fac legea, stabilind continutul si valoarea fiecarui pachet in parte. Angajatorii nu sunt legal constransi la plata asigurarii de sanatate, desi majoritatea se ofera sa achite partial sau integral valoarea cotizatiilor lunare. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre americani vor o lege federala care sa oblige companiile sa includa in beneficii acest tip de asigurari, potrivit unui studiu realizat de Employee Benefits Research Institute.
Cu o valoare lunara minima de 400 de dolari per persoana si 1.000 de dolari pe familie, asigurarile de sanatate constituiau o parte importanta a pachetului compensatoriu, insa acum responsabilitatea de a se asigura pentru serviciile medicale va reveni in totalitate disponibilizatului, crede Lori Wisper.
Aditional sumei alocate de angajator pentru concediere, statele americane ofera un ajutor de somaj pe parcursul a 12 sau chiar 18 luni, acoperind insa doar doua treimi din asigurarea de sanatate minima.
Absenta asigurarilor de sanatate este dublata