Filmele, muzica şi programele descărcate de pe internet, fără să le plătiţi, vă pot deveni duşmanii cei mai mari.
Patronul unei firme din Rădăuţi a simţit pe propria piele consecinţele pirateriei informatice. El are probleme grave cu legea, din cauză că a stocat în computerul societăţii pe care o administra mai multe filme, programe şi muzică pentru care nu plătise licenţe sau drepturi de autor. Floriţa P., 46 de ani, s-a ales cu dosar penal după ce poliţiştii au descoperit că pe calculatorul folosit la un punct de lucru al firmei sale, din comuna Arbore, existau mai multe programe informatice fără licenţă.
Cazul a fost descoperit întâmplător de oamenii legii, în urma unei acţiuni de verificare a produselor susceptibile a fi piratate sau contrafăcute cât şi a sălilor de jocuri de noroc. Controlul a avut loc zilele trecute, în mai multe oraşe din judeţ. Din declaraţia patroanei a rezultat faptul că pe respectivul calculator s-ar afla stocate şi filme, muzică, toate produsele fiind piratate.
Pirateria nu-i îngrijorează pe suceveni
Femeii i s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „realizarea, în scopul distribuirii fără a se urmări direct sau indirect un avantaj material, cu orice mijloace şi în orice mod, de mărfuri-pirat şi reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă”.
Poliţiştii au confiscat şi sigilat un hard-disk cu o capacitate de stocare de 160 giga bytes. Sucevenii spun că pirateria nu ar trebui sancţionată cu dosar penal. „Nu e vorba de România. Toată lumea fură de pe internet filme, muzică şi programe. Ar fi o minune să găsesc un poliţist sau procuror care să aibă numai conţinut legal şi plătit pe computer”, a spus Victor Damaschin