Verdict controversat al justiţiei din Myanmar. Liderul Opoziţiei, Aung San Suu Kyi a fost condamnată marţi, 11 august, la trei ani de închisoare şi muncă forţată, pentru încălcarea regulilor privind arestul său la domiciliu. Comandantul juntei militare, Than Shwe a comutat pedeapsa în 18 luni de arest la domiciliu.
Verdict controversat al justiţiei din Myanmar. Liderul Opoziţiei, Aung San Suu Kyi a fost condamnată marţi, 11 august, la trei ani de închisoare şi muncă forţată, pentru încălcarea regulilor privind arestul său la domiciliu.
Comandantul juntei militare, Than Shwe a comutat pedeapsa în 18 luni de arest la domiciliu.
Un tribunal a găsit-o vinovată pe Aung Suu Kyi de încălcarea condiţiilor, care i-au fost impuse din anul 2003, cu privire la arestarea acesteia la domiciliu.
Femeia l-a adăpostit în luna mai pe americanul John Yettaw, care ar fi reuşit să ajungă înot la locuinţa acesteia, situată pe malul unui lac.
Laureata Premiului Nobel pentru Pace a fost privată de libertate timp de 14 ani din ultimii 20.
Dacă nu se va lua nici o măsură de clemenţă până în 2010, ea nu va putea participa la alegerile stabilite de juntă anul viitor.
De partea sa, americanul John Yettaw a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi muncă forţată.
Yettaw, 54 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a încălcat legile privind securitatea, alţi trei ani pentru încălcarea legilor privind imigrarea şi la un an pentru că a înotat ilegal într-un lac public din Rangoon.
Aung San Suu Kyi s-a născut pe 19 iunie, 1945, în Rangoon, Birmania. Ea este o militanta pro-democraţie şi o opozantă a regimului militar exercitat în ţara sa natală.
În 1990 a câştigat Premiul Rafto şi Premiul Sakharov pentru libertate în gândire. În anul 1991 ea a câştigat Premiul Nobel pentru Pace ca urmare a eforturilor ei paşnice şi non-viol