O mutaţie genetică particulară ar putea contribui la creşterea de la 20% la 40% a riscului de cancer de ovare. Această descoperire ar putea permite identificarea unui număr mai mare de femei care sunt în pericol de a se îmbolnăvi de cancerul de ovare şi realizarea unor medicamente mai performante.
Doctorii Paul Pharoah şi Simon Gaythe, coordonatorii studiului, au mobilizat multe persoane şi au depus eforturi serioase pentru a aduce probe potrivit cărora riscul de cancer de ovare se accentuează din cauza unei mutaţii genetice speciale. Pentru a stabili originile genetice ale acestui tip de cancer, cercetătorii au comparat mii de secvenţe nucleotide de la peste 23.000 de femei din Europa, Statele Unite şi Australia: 13.000 cu tumori ovariene şi 10.000 sănătoase.
Cercetătorii au identificat 12 mutaţii genetice potenţial responsabile de apariţia cancerului de ovare. Aceste mutaţii genetice sunt localizate pe segmentul p22 al cromozomului 9. Dar atenţia cercetătorilor a fost atrasă de o variaţie specială, depistată la aproximativ 2.670 dinte cazuri. Potrivit calculelor, riscul de cancer ar creşte cu aproximativ 40% în cazul femeilor care sunt purtătoare ale unei duble copii ale acestei mutaţii, comparativ cu femeile care au fost ocolite de această particularitate.
SIMPTOME DISCRETE
Cancerul care afectează ovarul este relativ rar, sub forma unei tumori maligne la nivelul ţesuturilor mucoasei sau glandulare. El ocupă locul al patrulea între cancerele ginecologice. Din păcate, simptomele sunt discrete - dureri abdominale şi pelviene, stare de oboseală, de slăbiciune, anemie, lipsa poftei de mâncare -, din care cauză boala este depistată în faze avansate. Diagnosticul presupune palpare abdominală, ecografie, scaner şi biopsie.
După confirmarea prezenţei tumorii maligne, medicul specialist prescrie tratamentul. Acesta c