Un grup de oameni de stiinta lucreaza la un proiect in cadrul caruia incearca sa creasca proteine animale in laborator, proclamand ca astfel se gandesc la bunastarea animalelor, sanatatea oamenilor si planetei.
Ceea ce suna acum a scenariu SF ar putea deveni realitate in decurs de doar un deceniu.
Carnea in-vitro "ar avea o multime de avantaje. Am putea controla cu precizie cantitatea de grasime din carne. Am putea face carne tocata de vita cu un nivel ideal de grasime si acid - un hamburger care previne atacurile cardiace in loc sa le provoace", precizeaza Jason Matheny, de la grupul de cercetare New Harvest, pentru CNN.
Mai mult, "am putea reduce riscul de deces in urma unor boli precum gripa aviara, gripa porcina, boala vacii nebune sau contaminarea cu Salmonella", precizeaza cercetatorul.
"Am putea produce carne in conditii sterile care sunt imposibil de atins in fermele si macelariile conventionale. Si atunci cand crestem doar carnea pe care o consumam este un proces mai eficient. Nu mai e nevoie sa crestem tot animalul si apoi sa pierdem intre 75 si 95% din hrana pe care i-am administrat-o", mai spune Matheny.
Producerea de carne in laborator ar fi mai sanatoasa si pentru mediu, eliminand emisiile de gaze poluante ale fermelor si abatoarelor, ca si a mijloacelor de transport necesare transportarii.
Un grup de oameni de stiinta lucreaza la un proiect in cadrul caruia incearca sa creasca proteine animale in laborator, proclamand ca astfel se gandesc la bunastarea animalelor, sanatatea oamenilor si planetei.
Ceea ce suna acum a scenariu SF ar putea deveni realitate in decurs de doar un deceniu.
Carnea in-vitro "ar avea o multime de avantaje. Am putea controla cu precizie cantitatea de grasime din carne. Am putea face carne tocata de vita cu un nivel ideal de grasi