Cei care lucrează pentru şefi narcisişti sunt mult mai stresaţi şi dau mai puţin randament la serviciu. Sursa: Hepta
În ultimii ani, spun specialiştii, motivaţia din partea managerilor pentru buna desfăşurare a afacerii a scăzut mult şi, în plus, aceştia au cauzat atât tensiuni în rândul angajaţilor, cât şi nemulţumiri din partea clienţilor.
Fără îndoială, cele mai multe dintre documentele care au cauzat litigii au avut vicii de completare tocmai din cauza egoismului şi a faptului că persoanele care le-au completat erau prea pline de ele pentru a le verifica, spune profesorul Wayne Hochwarter, de la Florida State University College of Business (FSUCB).
Acesta a cerut unui număr de 1.200 de angajaţi să îşi exprime opiniile cu privire la tendinţele narcisiste ale şefilor direcţi.
Vânători de linguşeli
Astfel, 31% dintre repondenţi au spus că şefii lor sunt înclinaţi să exagereze cu aspectul fizic în încercarea de a se face remarcaţi în faţa celorlalţi prin modul cum arată, în timp ce 27% dintre subiecţi au declarat că şefii ajung chiar să se fălească în faţa lor pentru a primi laude.
25% dintre participanţii la studiu au precizat că şefii lor au o părere exagerată despre propria persoană, acelaşi procent a considerat că la conducerea firmei sau a departamentului unde lucrează se află un egoist. 20% dintre participanţii la sondaj au spus că şefii lor ar face o favoare numai dacă ar fi siguri că serviciul le va fi înapoiat.
"Şefii narcisişti creează un mediu toxic pentru toţi cei cu care intră în contact. În astfel de cazuri, spiritul de echipă încetează să existe, mediul de lucru devine deosebit de stresant, iar productivitatea scade simţitor", spune Hochwarter.
Din păcate, adaugă acesta, multe firme trec cu vederea efectele negative pe care şefii narcisişti le au asupra