O casă veche şi frumoasă pe Strada General Praporgescu nr. 31, o cafenea sub o boltă deasă de viţă-de-vie cu struguri ale căror forme sunt deja conturate precum o hartă şi... o librărie. Una mică, dar inedită, şi specială pentru că are statutul de a fi deocamdată singura din ţară cu acest profil. Este dedicată exclusiv benzilor desenate.
Librăria Jumătatea Plină aparţine asociaţiei cu acelaşi nume (fondată în 2005, în Franţa) şi este condusă de doi tineri români mai puţin interesaţi de câştigurile financiare, dar pasionaţi de artă: Anamaria Pravicencu (33 de ani) şi Octav Avramescu (32 de ani). Privită ca pe o afacere, librăria deschisă acum vreo două săptămâni în Bucureşti este neprofitabilă şi asta pentru că la preţurile cărţilor expuse (nu foarte multe) nu se adaugă nici o taxă în plus faţă de preţul cu care au fost achiziţionate din străinătate. "Este ca şi cum ai cumpăra cartea direct de pe raft, de acolo", spune Anamaria. Adică din Franţa, Anglia, Belgia sau Canada. Dezideratele lor sunt cu totul altele: deschiderea tinerilor către o formă de artă care la noi în ţară, cel puţin, nu este atât de promovată: banda desenată. Şi departe de a fi un fenomen care să facă valuri în jurul său, în România, banda desenată, studiată în detaliu, poate trezi un interes aparte.
PERSEPOLIS, CEA MAI SCUMPĂ BD
Spaţiul intim al librăriei adună autori de BD-uri străini, dar şi români, iar rafturile oferă amatorilor romane povestite în imagini, romane autobiografice, jurnale de război sau de călătorie. Dacă la deschiderea librăriei s-a pornit cu un număr de 150 de titluri, acum s-au vândut mai bine de jumătate dintre ele, însă amatorii BD-urilor nu trebuie să se alarmeze, pentru că aprovizionarea se va face destul de des şi chiar la cerere. Cea mai ieftină carte este în jur de 10 lei, iar cea mai scumpă costă 135 de lei (Persepolis).
Lib