Prunele sunt o sursă de sănătate întrucât conţin numeroase substanţe nutritive importante pentru organism. Acestea se pot consuma proaspete, deshidratate, sub formă de gemuri sau compoturi, dar şi ca bază pentru obţinerea celebrei ţuici româneşti.
Prunul creştea la început în Asia şi America de Nord, acolo fiind cultivat pentru prima dată. Egiptenii, apoi romanii au apreciat fructele acestui copac, pe care le uscau la soare. Potrivit legendei, cruciaţii care s-au întors învinşi din Damasc, Siria, au adus cu ei o varietate numită prun de Damasc. Atunci, cruciaţii au fost denigraţi, spunându-se despre ei că au fost în Damasc „pentru prune“, expresia însemnând „nu pentru mare lucru“, chiar „pentru nimic“.
În Europa, etruscii au fost primii care au cultivat prunul. Însă, originea lui în Europa nu este sigură. În prezent, există numeroase varietăţi locale aproape pe toată planeta.
Valori nutritive
Prunele sunt extrem de bogate în glucide (fructoză şi levuloză), hidraţi de carbon, acizi organici, vitaminele A şi B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier. Acestea fortifică sistemul nervos, combat stările de oboseală, stimulează tranzitul intestinal, normalizează volumul ficatului (reduc hepatomegalia). Din acest motiv, pruna este un fruct recomandat astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate, hepaticilor.
Datorită puterii depurative şi diuretice a prunei, aceasta este recomandată persoanelor care suferă de reumatism, de arterioscleroză, precum şi celor cu intoxicaţii alimentare acute.
Proprietăţile laxative ale prunei sunt unanim recunoscute. Odinioară, pentru a se trata de constipaţie, oamenii mâncau câteva prune seara, înainte de culcare, şi dimineaţa, pe stomacul gol. Conţinutul bogat în celuloză şi în mucilagiu al prunei explică acţiunea sa asupra intestinului.
Pruna este un aliment capabil să