Medicii de la Maternitatea din Braşov au avut, pentru a doua oară, în ultimul an un şoc la naşterea unui copil cu o malformaţie foarte rară: sirenomelie. Nou-născutul a trăit doar 40 de minute de la naştere. „În mod obişnuit aceşti copii nu supravieţuiesc, pentru că se nasc fără rinichi şi au picioarele în formă de înotătoare. Pentru a-i ţine în viaţă ar trebui să le facem mai întâi transplant de rinichi, ceea ce este foarte complicat în cazul lor. Şansele de supravieţuire sunt zero“, a declarat dr. Ioan Oprea, şeful secţiei de Neonatologie a Maternităţii Braşov. Potrivit medicilor de la Maternitate cauzele apariţiei sirenomeliei pot fi genetice sau pot apărea dacă mama lucrează într-un mediu unde foloseşte cadmiu şi dioxină. În primul caz de sirenomelie de la Braşov, petrecut la sfârşitul anului trecut, mama nou-născutului lucra într-un mediu toxic, într-o fabrică de tansformatoare şi era de loc din Zărneşti. Potrivit medicilor, „malformatia s-a produs în primele 29 de zile de dezvoltare“, a spus dr. Ioan Oprea, şeful Sectiei de Terapie Intensiva Neonatologică.
O boală fatală
Sirenomelia este fatală, deoarece duce la dezvoltarea şi funcţionarea anormală a rinichilor şi vezicii urinare. Bebeluşii afectaţi de „sindromul sirenei“ sunt de la brâu în jos acoperiţi cu o piele groasă, asemenea înotatoarelor sirenelor, personaje mitologice despre care se spune că adormeau cu cântecul lor şi ucideau marinarii.
Malformaţie foarte rară
Sirenomelia este o malformaţie congenitală extrem de rară, care nu permite supravieţuirea bebeluşilor mai mult de 15 zile. Rara malformaţie se înregistrează o dată la circa 120.000 de naşteri şi este provocată de o comprimare anormală a picioarelor, care „fuzionează“ pur şi simplu în timpul evoluţiei fătului.