Altă dată, o importantă atracție pentru oamenii dornici de îmbogățire rapidă, lozul în plic nu prea mai stârnește astăzi interes pentru tineri, deși cei trecuți de 35 de ani sunt încă atrași de lozurile răzuibile.
În vremea când în România nu găseai cazinouri sau case de pariuri la tot pasul, singura posibilitate a omului de rând, să-și riște banii în speranța unui câștig mare, era lozul în plic. Tarabele cu lozuri se găseau la fiecare colț de stradă, iar metodele de a atrge clienți erau dintre cele mai variate, de la strigăte în gura mare, până la papagali care trăgeau lozurile din cutie, spre deliciul copiilor. A urmat o perioadă de prăbușire a acestui fenomen, o dată cu apariția jocurilor electronice și cu popularizarea pariurilor de tip pronosport.
Răzuitul a salvat lozurile
Salvarea fenomenului de tradiție, a venit de la tichetele răzuibile, cu premii instant. Apariția acestora a dus la revigorarea industriei lozurilor. Metoda a fost preluată și de diverse publicații, care au în paginile lor, taloane răzuibile, dovadă că oamenii au adoptat repede acest tip de joc. Un alt factor care a dus la menținerea tradiției lozurilor, este faptul că Loteria Română a mărit substanțial premiile puse în joc. „Prețurile sunt cam mari, dar joc pentru că îmi amintesc de vremuri frumoase. La nunta mea, acum 30 de ani, eu și soția mea am primit o pungă cu sute de lozuri. Nu am câștigat mare lucru, dar a fost un cadou frumos”, ne-a spus Mihai Curgiu, pensionar.
Severinenii joacă de sărbători
Pentru tinerii severineni însă, lozurile nu constitue o atracție prea mare. „Prefer să joc la pariuri. Îmi place fotbalul și cred că am mai multe șanse de câștig”, ne spune Raul Ciocnea, un parior de 22 de ani. Totuși, nostalgicii mențin vânzările la lozuri destul de ridicate, iar în perioada sărbătorilor, toată lumea își încearcă norocul. „Să știți că lumea cumpără