Gospodinele de la oraş au început să cumpere legume şi fructe pentru iarnă. Murăturile, compoturile şi dulceţurile sunt şi ele afectate de criză Dacă pentru mulţi tineri, luna august este vremea concediilor, pentru gospodinele autentice este momentul ideal să facă provizii pentru sezonul rece. Obiceiul zecilor de borcane de compot, dulceaţă sau murături din legume şi fructe de sezon ticsite în cămara îngustă din apartamentele de bloc a dispărut. Pe timp de criză, bistriţencele sunt mai chibzuite şi cu proviziile, aşa că depozitele de produse alimentare sunt mai sărace decât anul trecut.
Castraveţii, vinetele şi roşiile sunt cele mai căutate
Vânzătorii din piaţa Decebal spun că de două săptămâni au început să vândă cu kilogramele legume pentru gospodinele de la oraş. Maria Toader spune că vinde ţelină şi ardei iute, dar şi castraveţi pentru pus pe iarnă. „Se cumpără mai ales castraveţi, dar şi vinete sau roşii pentru bulion .Şi salata verde cu sare se pune peste iarnă, şi s-a vândut destul de bine”, spune femeia. Un alt comerciant spune că i-a mers bine cu roşiile de bulion. „Am vândut vreo 40-50 de kilograme. Cine cumpără pentru bulion, ia în jur de zece kilograme”, povesteşte un vânzător speculant din Piaţa Decebal. Şi gospodinele recunosc că nu mai pun la murat atâtea borcane. „Am cumpărat deja 12 kilograme de castraveţi şi i-am pus la murat. Cu toate ingredientele şi fără să cumpăr borcane am plătit 30 lei pentru aceste murături. Acum cumpăr vinete pentru că sunt 1,5 lei şi poate dacă iau mai multe le lasă mai ieftin”, spune Valentina Ilie, o gospodindă de 47 de ani. O altă doamnă preferă să mai aştepte, până când preţurile vor scădea. „Am trecut astăzi prin piaţă dar încă mi se par scumpe, vinetele au un preţ acceptabil dar mă gândesc totuşi să mai aştept până săptămâna viitoare, poate se mai ieftinesc. Oricum, trebuie să pun câte