Un vas gigant, plin de echipamente ciudate a acostat săptămâna trecută în Portul Constanţa. Pe punţi se puteau vedea role uriaşe de cabluri şi tuburi din plastic asemănătoare unor torpile. Nu este vorba de un vas de război, ci de GeoCeltic- nava contratată de Petrom şi ExxonMobil pentru a realiza explorarea seismică 3D în perimetrul Neptun din Marea Neagră. „Ecografia” fundului mării va permite identificarea unor posibile zăcăminte de petrol şi gaze în ad
Un vas gigant, plin de echipamente ciudate a acostat săptămâna trecută în Portul Constanţa. Pe punţi se puteau vedea role uriaşe de cabluri şi tuburi din plastic asemănătoare unor torpile. Nu este vorba de un vas de război, ci de GeoCeltic- nava contratată de Petrom şi ExxonMobil pentru a realiza explorarea seismică 3D în perimetrul Neptun din Marea Neagră.
„Ecografia” fundului mării va permite identificarea unor posibile zăcăminte de petrol şi gaze în adâncurile Mării Negre. Cablurile (streamere) vor fi folosite pentru a înregistra modul în care se reflectă undele sonore de pe fundul Mării, iar „torpilele” - pentru a menţine cablurile la acelaşi nivel.
Undele sonore sunt produse de dispozitive cu aer comprimat. După procesarea pe calculator, va rezulta, practic, o ecografie a solului. Experţii geologi vor căuta formaţiuni asemănătoare unor „cocoaşe” în interiorul cărora s-ar putea afla zăcăminte de ţiţei şi gaze.
Reprezentanţii Petrom nu au dezvăluit valoarea contractului cu Fugro pentru achiziţia de date seismice. Însă, cel mai probabil, este vorba de o sumă în euro cu şapte zero-uri. În 2007, de exemplu, Fugro a realizat o achiziţie de date seismice în Golful Mexic pe o suprfaţă de 7.200 de kilometri pătaţi, valoarea contractului fiind de 62 de milioane de euro.
Ciudatul vapor va străbate apele româneşti timp de 90 de zile, timp în care va acoperi o suprafaţă de puţin peste 3