Veniturile publice ale Romaniei au scazut cu 17,5 miliarde de lei, in primele sase luni din acest an, potrivit ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, avand drept efect majorarea deficitului consolidat.
"N-as vrea sa spun ca tot acest deficit este din cauza factorilor externi, pentru ca exista si factori interni, precum depasirea unui nivel al numarului de bugetari, mai ales in institutiile care se auto-finanteaza", a spus Pogea, marti, in cadrul unei conferinte de presa.
In primul trimestru din 2009, produsul intern brut al Romaniei a inregistrat o contractie de 6,2 procente si, potrivit ministrului de Finante, va exista o scadere si in trimestrul doi, dar si la nivelul intregului an, urmand o usoara ameliorare in 2010, de 0,2%.
Pana la sfarsitul anului, produsul intern brut va scadea de la 531 de miliarde de lei la 497,3 miliarde de lei, ceea ce inseamna o scadere de 8 - 8,5% a economiei.
Potrivit lui Pogea, pana la sfarsitul anului, veniturile din TVA vor fi mai mici cu 4,3 miliarde de lei, cele din contributiile sociale cu 5,5 miliarde de lei, iar a veniturilor nefiscale cu 4,2 miliarde de lei.
In urma analizei efectuate de Ministerul Finantelor si expertii Fondului Monetar International, deficitul de cont curent va scadea de la 7,5 procente la 5,5 procente, in 2009. De asemenea, ajustarea este mult mai mare decat estimarile, in raport cu anul 2008, cand deficitul de cont curent se ridica la 12,8 procente din produsul intern brut.
Ministrul Finantelor a declarat ca deficitul bugetar general consolidat ar fi ajuns la 8,4% din PIB, daca nu s-ar fi luat masuri. "FMI a acceptat majorarea deficitului de la 4,6% la 7,3% din PIB, fata de 8,4%, cat ar fi fost daca nu am fi luat masuri", a spus Pogea.
"Masurile de ajustare, setul de politici pe care l-am stabilit cu FMI, vizeaza doua lucru