Cei aproximativ 8 milioane de romi din Europa, consideraţi categoria cea mai vulnerabilă din punct de vedere economic, au fost puternic loviţi de recesiunea mondială, scrie „Financial Times”.
Mulţi dintre ei s-au numărat printre primii europeni rămaşi fără locuri de muncă. „Romii sunt ultimii angajaţi şi primii concediaţi”, susţine Rob Kushen, directorul Centrului European pentru Drepturile Romilor, din Budapesta. „Criza economică i-a afectat disproporţionat pe romi, dar rata şomajului a fost întotdeauna ridicată în această comunitate”, adaugă Kushen.
În oraşul slovac Kosice, romii şi-au găsit de lucru multă vreme, graţie unui program special implementat de filiala locală a firmei USS Steel, care acum nu mai face însă angajări. Romii o duc din ce în ce mai greu şi în Ungaria, unde, pe fondul problemelor economice şi al creşterii ratei criminalităţii, sunt ţinta atacurilor extremiste.
Probleme există şi în Cehia, unde numeroşi etnici romi s-au decis să ceară azil în Canada, determinând autorităţile de la Ottawa să reintroducă obligativitatea vizelor pentru cehi.
România: situaţia se agravează
Potrivit Raportului „Vino mai aproape. Incluziunea şi excluziunea romilor în societatea românească de azi”, numărul romilor cu un loc de muncă stabil a fost, anul trecut, de două ori mai mic decât al românilor. „Diferenţierea etnică era puternică pe piaţa muncii din România dinainte de criză, bineînţeles că acum situaţia se agravează. Chiar avem în documentare mai multe anunţuri de tipul «angajăm chelner, exclus rom»”, a precizat Nicoleta Biţu, coordonator de programe Romani CRISS.
Cât despre concedierea romilor pe motiv de criză, nu ne putem plânge. Potrivit oficialilor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cetăţenii de etnie romă nu prea se înghesuie la angajare, deşi li se dă o