Deşi statul este proprietarul locurilor de veci din cimitire, cei care au concesionate parcele le vând prin mica publicitate. Preţurile pentru locurile de veci încep de la 3.000 de lei şi cresc în funcţie de cimitirul în care se află, de amplasament şi de gradul de finizare. „Vând loc de veci în cimitirul…, Cluj”. Astfel de anunţuri se găsesc în paginile de mică publicitate din ziarele locale, preţurile cerute de vânzători fiind de mii de lei. Deşi mulţi clujeni sunt dispuşi să scoată din buzunar aceşti bani, din punct de vedere legal mormintele din cimitirele oraşului nu pot fi obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare.
Ele sunt proprietatea statului şi administrate de Consiliul Local. Potrivit Hotărârii Consiliului Local nr. 241/2005 sunt concesionate unei singure persoane pentru o perioadă de 20 de ani. Singurul mod prin care cei care deţin locuri de veci în cimitire pot renunţa la parcela lor este cedarea dreptului de concesiune rudelor de până la gradul IV, acest lucru putând fi dovedit pe baza unui contract întocmit la notar.
„Facem act de donaţie la notar“
Tocmai acest aspect este speculat de vânzătorii de morminte. „Am înţeles că locurile de veci nu se pot vinde, dar mergem la notar şi facem un act de donaţie. Vom spune notarului că suntem rude, fapt care nu trebuie dovedit. Încheiem un act de mână între noi, pentru a avea dumneavoastră siguranţa că niciun moştenitor de-al meu nu vă atacă dreptul la concesiune”, sună explicaţia dată redactorilor icognito ai ziarului „Adevărul de Seară” de către C.G., o femeie din Cluj, care dăduse la mica publicitate un anunţ de vânzare a locului de veci. Pentru parcela deţinută în cimitirul din Mănăştur ea cerea 5.000 de lei.
Acte de concesionare nule
Acelaşi procedeu l-a descris şi un clujean care vindea în Cimitirul Central, „mai sus de mormântul lui Emi