Taxa pe preşedinţie îi pune pe jar pe o parte dintre candidaţi. Deşi PSD este de două săptămâni în temă cu propunerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) de a introduce o cauţiune de 1.200.000 de lei de prezidenţiabil la depunerea candidaturii, liderul social-democrat Mircea Geoană a sărit ieri ca ars, declarându-se împotrivă. Sursa: Sorin Antonescu
„Eu nu sunt de acord. Cine vrea să candideze, să candideze. Nu este nevoie de oprelişti. Nu are niciun fel de-a face cu PSD şi nici cu PDL, dacă mă întrebaţi pe mine. Din punctul meu de vedere, e un joc democratic deschis”, s-a pronunţat el antitaxă, etichetând propunerea AEP drept „năstruşnică”.
Colegul său de partid, Adrian Năstase, s-a arătat însă de acord cu „stabilirea unor condiţii” astfel încât „să nu existe o aglomerare mare de candidaţi”.
„Se va încerca stabilirea unor condiţii ca să le permită, celor care doresc, să poată să participe, dar să nu existe o aglomerare mare de candidaţi care să se prezinte fără niciun temei”, a comentat Năstase, arătând că o problemă mai serioasă ar fi legată, de fapt, de data alegerilor.
Obiecţii privind noua lege pentru alegerea preşedintelui au şi liberalii. Nu în ceea ce priveşte taxa propriu-zisă însă, ci faptul că PSD şi PDL intenţionează să treacă noile reguli ale alegerilor prin ordonanţă de urgenţă.
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a arătat nemulţumit de faptul că „totul se face pe genunchi între cele două partide aflate la guvernare”, ceea ce „le creează un avantaj”, întrucât PSD şi PDL „vor cunoaşte regulile jocului înainte ca legile să fie adoptate de parlament”.
Nati Meir, antitaxă ca şi Geoană
Opoziţia lui Geoană la taxa pe preşedinţie a fost întărită public deocamdată doar de candidatul „periuţelor de dinţi”, Nati Meir. „E o lege pe care vrea să o facă domnul Hre