Micuţă, pufoasă şi încă la îndemâna oricui. Aceasta ar fi o scurtă descriere a caisei, considerată de mulţi alimentul numărul unu al sezonului. Puţini ştiu, însă, că acest fruct are puteri nenumărate.
În trecut, chinezii foloseau caisele pe post de tratament de înfrumuseţare datorită vitaminelor A, C, B şi a beta-carotenului. Uleiul de caise este considerat un miracol pentru ten prin controlul secreţiilor de sebum şi a melaninei.
De asemenea, se ştie că uleiul extras din sâmburii de caise vindecă acneea şi revitalizează epiderma.
Revitalizante, regeneratoare şi protectoare
Despre caise medicii spun că sunt un bun remediu împotriva stărilor de insomnie. El conţin potasiu, vitamina E şi vitaminele din complexul B, care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos, fiind recomandate persoanelor care suferă de insomnii.
Caisele conţin betacaroten, gamacaroten, criptoxantină, potasiu şi quercetină, toate având rol în protejarea inimii, reducând riscul infarctului. Nici colesterolul nu le rezistă micuţelor fructe, ele reuşind să scadă semnificativ nivelul acestuia.
Pavăză pentru rinichi şi ficat
Cu un conţinut bogat de acid clorogenic, caisele protejează ficatul, având asupra lui şi efecte tonice. Pentru rinichi, ele sunt depurative, curăţându-i de substanţele toxice şi produsele de dezasimilaţie. Caisa este un vermifug natural şi ajută la eliminarea calculilor biliari.
Caisele au efecte laxative datorită conţinutului lor de celuloză şi pectină, luptând împotriva infecţiilor şi bacteriilor.
Pentru reuşita în cazul tratării anumitor afecţiuni, specialiştii în nutriţie recomandă o cură cu caise. Aceasta are un efect revitalizant şi curativ, dar reprezintă şi o etapă importantă în dietele de slăbit, deoarece conţin numai 28 kcal/100 gr.
În cazul adoptării u