Costul unei investiţii pentru dotarea localurilor cu internet fără fir se situează în jurul a 100 de euro. Dimineaţa, cele mai aglomerate cafenele şi terase devene sunt cele unde, în meniul obişnuit, ca ofertă specială şi gratuită, este accesul la internet fără fir. Clienţii sunt, de obicei, adolescenţi, dotaţi cu laptopuri şi căşti, pasionaţi de jocuri on-line şi foarte dispuşi să comunice pe internet cu prietenii, uneori dornici de a afla ultimele noutăţi. Pentru a-i fideliza, tot mai mulţi patroni de localuri din Deva au achiziţionat servicii de internet fără fir.
„Avem clienţi care ne calcă pragul aproape zilnic, aducându-şi cu ei calculatoarele. Pe lângă obişnuitele cafele şi sucuri le oferim şi internet gratuit, iar ei sunt foarte mulţumiţi”, a spus Cristian Hoza, barman. „Este un mod de a ne fideliza clienţii. Vin grupuri de tineri care îşi aduc laptopurile şi joacă în reţea uneori şi ore întregi”, a spus Edi Jakab, manager al cafenelei Ceapa Roşie.
Capcană pentru patronii de cluburi
Cheltuielile cu dotarea cafenelelor cu internet wireless („fără fir”) pornesc de la 300 de lei, lunar. Lor li se mai adaugă doar plata curentului consumat de client. Aparent, investiţia este destul de profitabilă, însă nu întotdeauna aduce profitul scontat, susţin patronii unor localuri devene. De vină sunt tocmai clienţii care, pentru preţul unei băuturi, ţin mesele ocupate ore în şir. De aceea, managerii unor baruri din municipiu au restricţionat accesul la internet, la orele serii, atunci când localurile sunt aglomerate.
"Vin grupuri de tineri care îşi aduc laptopurile şi joacă în reţea şi ore întregi".
Edi Jakab, patron cafenea