Zilele Brăilei au debutat ieri cu expoziţia de navomodele realizată de membrii Cercului de navomodele de la Palatul Copiilor, coordonat de prof. Mihail Ţarălungă. Sunt prezentate publicului peste 20 de exponate realizate anul trecut de copii. Majoritatea navomodelelor au obţinut anul trecut premiul I la diferite concursuri, printre care şi cel interjudeţean de la Corabia. "Copiii depun o activitate laborioasă, care necesită cunoştinţe noi din multe domenii.
Cel mai bine se aplică la acest cerc conceptul de interdisciplinaritate, pentru că elevii fac apel la cunoştinţe de chimie, geometrie, desen tehnic, geografie, fizică. Această activitate îi obligă la lectură, la documentare, astfel încât cunoştinţele obţinute la şcoală se fixează mai bine", a explicat profesorul Mihail Ţarălungă. Pentru o navă se lucrează mii de ore şi dacă ea respectă întrutotul originalul este un deliciu pentru public, apreciază profesorul.
Copiii pot începe să vină la cercul de navomodele chiar de la grădiniţă. Cei mai mici deprind tainele traforajului, apoi învaţă să construiască nave din carton şi când sunt mai mari trec la lucrări mai complexe, din lemn sau chiar fibră de sticlă. Unul dintre copiii care a reuşit să facă din nave o pasiune pentru toată viaţa este Vasile Covaliov, acum student la Academia Navală. Cea mai recentă realizare a sa este un pescador, care are toate detaliile posibile şi a fost răsplătit cu premiul I la concursuri.
Între navele prezentate în expoziţia din holul Primăriei sunt şi câteva deosebite: nava lui Cousteau, "Calipso", "Hercules", cel mai mare remorcher făcut în România sau modelul unui catamaran care funcţionează cu energie solară.
Zilele Brăilei au debutat ieri cu expoziţia de navomodele realizată de membrii Cercului de navomodele de la Palatul Copiilor, coordonat de prof. Mihail Ţarălungă. Sunt prezentate publicului peste 20 de exp