Din noiembrie, farmaciile ar putea rămâne cu rafturile goale, dacă statul nu îşi achită datoriile restante, susţin surse din industria farmaceutică. Sursa: Cosmin Marinescu
Fondurile alocate pentru programele naţionale de sănătate, cum sunt cele destinate bolnavilor de cancer, HIV/SIDA, hepatită sau diabet, s-au epuizat de la sfârşitul lunii iulie. În judeţul Vrancea, de exemplu, farmaciile mai pot pune la dispoziţia pacienţilor doar medicamentele de pe stoc.
Dacă statul nu va găsi fondurile necesare pentru plata medicamentelor necesare bolnavilor cronici, farmaciile nu îi vor putea plăti pe distribuitori. Aceştia, la rândul lor, nu vor putea să îşi onoreze obligaţiile faţă de producătorii de medicamente. În acest context, producătorii ar putea opri livrările de medicamente, atât către farmacii, cât şi către spitale.
“Guvernul se joacă cu focul. Situaţia este gravă. De unde să mai ia bani dacă nu au de unde?”, consideră preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimia.
Potrivit acestuia, în Suceava, Arad, Maramureş şi Constanţa se înregistrează cele mai grave situaţii. În unele oraşe din ţară, statul nu a achitat contravaloarea medicamentelor compensate sau gratuite din luna martie.
Oficial, totul e bine
Şefii caselor judeţene de sănătate dau asigurări că totul va fi bine şi promit că vor achita datoriile către farmacii în timp util, pentru ca pacienţii să nu sufere.
Totuşi, ministrul de Finanţe a declarat azi că veniturile la bugetul de stat se vor diminua cu 17,5 miliarde de lei anul acesta. În acest caz, susţin surse din piaţă, este posibil ca guvernul să nu mai găsească resurse pentru a finanţa sistemul de sănătate la un nivel cel puţin apropiat de cel curent.
Înainte de a lega declaraţiile ministrului Poge