Puterea scăzută de cumpărare este unul dintre motivele pentru care developerii au ales să vândă vile nefinisate.Mulţi dintre dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale caută să-şi vândă casele nefinisate persoanelor interesate să apeleze la finanţări prin programul guvernamental. Deşi până de curând băncile participante la program nu acceptau decât varianta locuinţelor la cheie, în ultimele săptămâni lucrurile s-au schimbat.
„Programul Prima Casă a fost mai dificil de adoptat de către noi, deoarece majoritatea băncilor colaboratoare cer ca vilele să fie finisate, doar în ultima perioadă circulând ştirea că se acceptă şi imobile construite la roşu”, declară Mircea Neacşu, unul dintre finanţatorii complexurilor rezidenţiale Olteni 1 şi Olteni 2 din comuna Domneşti, de lângă Bucureşti.
În ultimul timp, au început să apară persoane interesate de aceste noi oferte ale dezvoltatorilor. „Deşi există interes, evident că este foarte greu să şi concretizezi o astfel de idee. Toate poveştile vehiculate pe piaţa imobiliară nu generează încredere în developeri, ci mai degrabă suspiciune”, spune Mihai Orleanu, manager al complexului Satul German din zona Militari din Capitală.
Economiile pot fi consistente
Avantajul principal al achiziţionării unei astfel de locuinţe este economisirea banilor. Condiţia este ca persoana care cumpără să îşi facă finisajele în regie proprie.
„Există posibilitatea ca multe dintre lucrările de finisare să fie făcute de către familie, şi nu de către firma executantă. În Germania de exemplu, este cel mai firesc lucru de pe lume să-ţi vopseşti casa singur, să montezi podele singur, să-ţi alegi şi să montezi întrerupătoarele şi prizele singur sau să-ti montezi singur lămpile. Aici se pot face economii mari”, explică Orleanu.
Finisajele, jumătate din preţ
Exi