Sute de tone de plante marine sunt adunate în fiecare noapte de pe malul mării, intervenţii care par să nu se mai termine din cauza cantităţilor impresionante de plante marine. Zilele acestea, turiştii sunt rugaţi să plece mai devreme de pe plaje pentru ca utilajele să poată aduna algele. Natura s-a dezlănţuit după cutremurul din Marea Neagră de săptămâna trecută, iar cantităţi impresionante de alge au fost aduse la mal, iar temperaturile ridicate nu fac decât să provoace discomfort pentru cei care vin la ţărmul mării.
„Pe fondul cutremurului înregistrat în Marea Neagră, a fost creată o hulă de fund care a generat un grad ridicat de agitaţie a mării. Valurile de intensitate mare au condus la ruperea vegetaţiei mării şi implicit aducerea unor cantităţi mari de alge la linia ţărmului“, spun reprezentanţii Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).
Echipele de intervenţie se confruntă însă şi cu probleme în zonele greu accesibile cum ar fi golful de la 2 Mai, unde plaja are o lăţime de trei metri, iar pe 80% din suprafaţă sunt amplasate corturi, zone în care se acţionează cu sprijinul poliţiei sau a autorităţilor locale.
În Mamaia, într-o singură noapte au fost strânse 871 de tone de alge, dar şi aici operaţiunea de strângere a algelor este îngreunată de turiştii care în mod normal se află pe plaje.
„Lucrările de intervenţie privind colectarea algelor vor începe la ora 19.00 şi nu la ora 22.00, cum se proceda până acum“, au decis reprezentanţii DADL. Ei apelează la întelegerea turiştilor ca după ora 18.00 să nu mai stea pe plaje pentru ca utilajele să poată acţiona în siguranţă.
De la începutul anului au fost adunate de pe litoral 23.758 de tone alge, faţă de anul trecut când la aceeaşi dată s-a înregistrat o cantitate de 16.000 tone de alge.