Utilizatorii de telefoane mobile care călătoresc sau locuiesc lângă graniţele ţării şi au activat serviciul de roaming sunt sfătuiţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să activeze opţiunea de selectare manuală a reţelei, pentru a evita ca telefonul să utilizeze automat o reţea a unui operator din ţările vecine. Utilizatorii nu sunt întotdeauna avertizaţi imediat prin SMS despre faptul că telefonul li s-a conectat la o re
Utilizatorii de telefoane mobile care călătoresc sau locuiesc lângă graniţele ţării şi au activat serviciul de roaming sunt sfătuiţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să activeze opţiunea de selectare manuală a reţelei, pentru a evita ca telefonul să utilizeze automat o reţea a unui operator din ţările vecine.
Utilizatorii nu sunt întotdeauna avertizaţi imediat prin SMS despre faptul că telefonul li s-a conectat la o reţea a unui operator dintr-o ţară vecină, pentru că uneori există întârzieri în recepţionarea mesajului SMS transmis. În plus, numai operatorii din statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia să-şi informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS în cazul în care aceştia întră în roaming. De aceea, utilizatorii trebuie să acorde mai multă atenţie reţelei în care este conectat telefonul mobil, mai ales în zonele de graniţă cu Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.
Pentru a evita aceste situaţii, ANCOM recomandă utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă să configureze în meniul telefonului opţiunea de selectare manuală a reţelei, pentru ca telefonul să nu mai utilizeze automat reţelele operatorilor din ţările vecine.
De asemenea, utilizatorii pot solicita operatorului ca activarea serviciului de roaming să se facă numai la cerere. Atenţi trebuie să fie mai ales utilizatorii de cartele preplătite, care au