Gospodinele nu îşi lasă cămara goală, chiar dacă piaţa e scumpă. Pentru gospodinele cu pretenţii este momentul ideal să facă provizii pentru sezonul rece. Bistriţencele sunt, în aceste vremuri, mai chibzuite cu proviziile, aşa că depozitele de produse alimentare sunt mai sărace decât anul trecut.
Vânzătorii din Piaţa Decebal spun că de două săptămâni au început să vândă cu kilogramele legume pentru gospodinele de la oraş. Maria Toader spune că vinde ţelină şi ardei iute, dar şi castraveţi pentru pus pe iarnă. „Se cumpără mai ales castraveţi, dar şi vinete sau roşii pentru bulion. Şi salata verde cu sare se pune peste iarnă şi s-a vândut destul de bine”, spune femeia.
Roşiile, marfă vandabilă
Un alt comerciant spune că i-a mers bine cu roşiile pentru bulion. „Am vândut vreo 40 - 50 de kilograme. Cine cumpără pentru bulion ia în jur de zece kilograme”, povesteşte un vânzător din Piaţa Decebal.
Şi gospodinele recunosc că nu mai pun atât de multe murături ca în anii trecuţi. „Am cumpărat deja 12 kilograme de castraveţi şi i-am pus la murat. Cu toate ingredientele şi fără să cumpăr borcane, am plătit 30 de lei pentru aceste murături. Acum cumpăr vinete pentru că sunt 1,5 lei şi poate, dacă iau mai multe, le lasă mai ieftin”, spune Valentina Ilie, o gospodină de 47 de ani.
Aşteaptă scăderea preţurilor
O altă doamnă preferă să mai aştepte, până când preţurile vor scădea. „Am trecut astăzi prin piaţă, dar încă mi se par scumpe, vinetele au un preţ acceptabil, dar mă gândesc totuşi să mai aştept până săptămâna viitoare, poate se mai ieftinesc. Oricum, trebuie să pun câte puţin din fiecare, chiar dacă sunt mai scumpe, pentru că la iarnă nu o să-mi permit să cumpăr din magazin”, spune Ileana Todea, funcţionar public.
Comercianţii de fructe spun că le merge bine. „Cel mai bine se vând prunele. Dacă