Investiţiile autohtone înregistrate în al doilea trimestru din 2009 au atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani: 12 milioane de euro.Scăderea interesului investitorilor străini pentru piaţa din România şi blocajul existent în piaţă se reflectă din plin în lipsa tranzacţiilor. 12 milioane de euro. La această valoare s-a ridicat volumul tranzacţiilor de investiţii din imobiliarul românesc în ultimele trei luni. Un nivel în scădere drastică - 98% - faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Cushman & Wakefield Romania.
În prima jumătate a anului, s-a înregistrat un volum de 62 de milioane de euro, cu 92% mai mic decât nivelul de 815,3 de milioane de euro consemnat în primul semestru din 2008.
„Incertitudinile privind stabilitatea economică a României şi scăderea ratingului de ţară au condus la scăderea interesului investitorilor internaţionali”, subliniază Costel Florea, partener şi director al departamentului de investiţii în cadrul Cushman & Wakefield Romania.
Randamente ridicate – în teorie
La ora actuală, piaţa românească nu oferă un tablou prea îmbucurător. O concluzie evidentă, după o comparaţie rapidă cu situaţia sensibil mai optimistă din piaţa europeană. În al doilea trimestru al anului, valoarea investiţiilor la nivelul continentului a înregistrat o creştere de 2,5% faţă de cel dintâi, până la o valoare de 11,97 miliarde de euro.
Principala cauză a majorării este reprezentată de intensificarea activităţii cumpărătorilor străini. Potrivit lui Florea, singurul lucru atractiv pentru piaţa din România ar fi reprezentat de preţul în scădere al proprietăţilor şi, implicit, randamentele crescute ale unor achiziţii.
În medie, apreciază acesta, începând cu luna octombrie 2008, randamentele proprietăţilor imobiliare autohtone au crescut cu 25 puncte de bază per