O nostalgică vizionară, mereu cu un pas înainte, Elena Basso-Stănescu este sufletul Facultăţii de Design, secţia Textile. Un epicentru viu, care freamătă neobosit, plină de ambiţie, care nu a uitat nicio clipă ce înseamnă şansa, şi s-o întoarcă altora. Astfel o poţi descrie, în câteva cuvinte, pe Elena Basso-Stănescu. “Cred că doresc să le dăruiesc studenţilor mei ceea ce am primit şi eu, să le asigur acel < > de pornire”, mărturiseşte ea.
Din 1992, de sub mână i-au ieşit 16 generaţii de designeri vestimentari, iar mare parte dintre ei au ajuns nume de referinţă nu numai în ţară, dar şi peste graniţe. Este deja de notorietate faptul că Elena Basso-Stănescu este o răsfăţată a concursurilor de creaţie, unde studenţii ei adjudecă cele mai importante premii. Demn de amintit este şi tradiţia Galelor Diplomelor UAD, ajunsă la 15 ani, spectacol ce în timp a dobândit credibilitate, formându-se, astfel, un pol tânăr de modă la Cluj-Napoca.
A ales între firmă şi universitate
Destinul şi l-a decis singură, la puţin timp după Revoluţie. În ziua în care îşi finalizase actele pentru prima sa firmă, a primit un telefon de la Cluj. I se propunea să se întoarcă la Institutul de Artă “Ion Andreescu”, pe care îl absolvise cu câţiva ani înainte. De data aceasta, însă, pe post de profesor universitar.
O olteancă îndrăgostită de Cluj
“Nu îmi venea să cred că într-un oraş cu atâţia oameni valoroşi, pot să am o şansă, deşi nu mă consideram inferioară”, îşi aminteşte Elena Basso-Stănescu. Cu mâna pe inimă, spune că nu regretă alegrerea făcută, chiar dacă asta a însemnat să stea în spatele luminii reflectoarelor. “Nu mi-am dorit decât Clujul, din momentul în care l-am cunoscut, în ‘78. A păstrat acel aer aristocratic, foarte îngrijit. Clujul are o notă de mult rafinament şi eleganţă, este mult mai puţin cosmopolit d