Aproximativ 30% din persoanele care apelează la unităţile de împrumut renunţă la bunurile amanetate.
Ieşenii merg la casele de amanet pentru a scăpa câteva zile de criza financiară. Pentru a face rost de bani într-un timp foarte scurt, unele persoane aleg să renunţe pentru o perioadă sau definitiv la electrocasnice, telefoane mobile, calculatoare şi bijuterii. Astfel, în prima parte a acestui an, numărul ieşenilor care au apelat la această sursă de venit a crescut cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„De obicei, vin persoane până în 40 de ani şi în special amanetează electrocasnice şi bijuterii“, precizează Bogdan Gheorghiu, administratorul unui lanţ de case de amanet. În schimb, patronii care oferă împrumuturi rapide spun că a crescut şi numărul celor care renunţă definitiv la bunuri.
Bani pentru alimente
„Aproximativ 30% din cei care îşi amanetează bunurile nu mai vin să le recupereze. Această situaţie este întâlnită mai des în cazul electrocasnicelor. Pentru a nu ajunge într-un impas punem un comision mai mic şi reuşim să vindem bunurile destul de repede“, spune Eugen Vlad, zis „Piciu“, administratorul unor case de amanet. Unii dintre ieşeni apelează frecvent la această variantă pentru a ieşi dintr-un impas financiar.
„Sunt persoane care amanetează câte şase-şapte obiecte, pentru sume mici, şi când iau salariul vin şi le recuperează. Unii îşi iau mâncare din aceşti bani, alţii şi-au renovat apartamentul sau au luat 3.000 de lei până li s-a aprobat un împrumut de la bancă“, spune Eugen Vlad. La unele case de amanet ieşenii pot garanta împrumutul şi cu maşini, case sau terenuri. „Mi-am amanetat verigheta pentru că nu am mai reuşit să-mi plătesc întreţinerea. Când voi lua şomajul sper să o recuperez“, spune Ioana M., şomeră.