In orice moment cel putin 10% din cei 3,7 milioane de romani care intra zilnic pe net sunt conectati la un soft ca DC++ pentru a descarca muzica sau filme. O posibila explicatie pentru aceasta situatie: cinci din cele mai mari magazine de muzica online din lume refuza comenzile din Romania.
La pranz, noaptea dupa ora trei sau dimineata la sapte - intervale orare cand e de presupus ca numarul celor care sunt conectati la internet este mai mic, cel putin cateva sute de mii de calculatoare din Romania ruleaza un program precum DC++, care permite un schimb relativ usor de continut ilegal precum muzica sau filmele, arata statisticile de pe site-urile care tin evidenta comunitatilor de utilizatori. Datele provin de pe site-ul www.dchubs.ro, care ofera informatii despre comunitatile de utilizatori DC++ din Romania.
"Mi-am instalat DC++, apoi am inceput sa copiez la greu date de acolo si usor, usor mi-am umplut HDD-ul. Dupa ce am depasit 200 GB in share, toata lumea era calare pe mine si descarca de la mine in draci, zi lumina (...) mai ales ca imi tin calculatorul pornit 24/7", povesteste utilizatorul "Aonline", pe unul dintre forumurile portalului local softpedia, cat de repede a epuizat capacitatea de stocare a unui hard disc de 250 GB - o "cantitate" mare chiar si dupa standardele actuale de echipare ale unui PC.
eMusic.com: putin peste 100 de clienti din Romania dupa trei ani
Povestea de mai sus poate fi replicata cu usurinta in sute de mii de case din Romania, unde cel putin un calculator, care adesea merge non-stop, are instalat un program de tipul DC++. In atare conditii, carora li se adauga si faptul ca marea majoritate a magazinelor online de muzica si filme din lume resping din start clientii din Romania, comertul legal cu piese muzicale reprezinta o activitate exotica.
Cathy Nevins, vicepresedinte pentru comunicare a eMu