Armata americana va introduce in urmatorii doi ani o noua generatie de drone, roboti militari meniti sa le faca viata mai usoara soldatilor de pe front.
Dupa ce a renuntat, pentru moment, la planurile de anvengura ce implicau crearea unor roboti de lupta, puternic inarmati, conducerea armatei americane isi canalizeaza eforturile spre dotarea brigazilor de infanterie cu roboti de dimensiuni mici, folositi in special pentru supraveghere si misiuni de recunoastere, potrivit The New York Times.
Noile echipamente, create de firme comerciale precum Boeing, vor costa aproape doua miliarde de dolari, numai pentru echiparea primelor sapte brigazi de infanterie ale armatei SUA.
Pana in 2025, armata americana planuieste sa-si doteze cu echipamente de ultima generatie si roboti toate cele 73 de brigazi de infanterie, formate din peste 20.000 de militari activi si rezervisti.
"Ochii si urechile" trupelor americane
Noii roboti de recunoastere, ce seamana cu niste masini de tuns iarba si au marimea unui butoias de bere, sunt dotati cu camere de luat vederi si echipamente de transmisie, putand astfel sa supravegheze campul de lupta si sa cerceteze locuri periculoase pentru oameni, cum sunt pesterile intunecoase din Afganistan.
O alta inventie ce va intra in dotarea standard a infanteriei americane este "cutia cu rachete", un dispozitiv portabil de rachete ce va putea fi declansat de la distanta, cu ajutorul tehnologiei wireless, iar tintele vor fi gasite de robotii de recunoastere.
Cu ajutorul acestui sistem automatizat de rachete, conectat la dronele de supraveghere, brigazile de infanterie se vor descura pe front si fara sa ceara ajutor aerian sau prezenta tancurilor.
Investitia este menita sa "transfere riscul de la oameni la masini", spune colonelul Lee Fetterman, insarcinat cu supervi