Grupul rusesc Mechel, liderul pietei de otel-beton din Romania, spune ca statul este indreptatit sa recomande executantilor de lucrari sa se aprovizioneze cu materiale de la producatorii interni, pentru ca in acest fel sustin economia de ansamblu si companiile in cauza contribuie cu bani la buget din impozitele pe profit.
"In conditiile crizei, atunci cand toti urmaresc un singur scop - supravietuirea, desigur este nevoie de ajutorul Guvernului. Investitiile in infrastructura se efectueaza din bani proprii si aici Guvernul e indreptatit sa recomande executantilor de lucrari sa cumpere otel beton, ciment si alte materiale de la producatori autohtoni, deoarece o parte din acesti bani se vor intoarce la bugetul statului sub forma de impozite de la intreprinderi si respectiv va fi sustinuta cresterea economica interna, mai mult decat atat, producatorii locali au capacitate de productie suficienta", au declarat reprezentantii Mechel.
Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat recent ca singurul material importat pentru proiectele din infrastructura este otelul beton si i-a indemnat pe constructori sa cumpere de la combinatele romanesti.
Declaratiile presedintelui vin in contextul in care piata siderurgica si metalurgica din Romania a inregistrat in prima jumatate a anului o contractie puternica, vanzarile de otel coborand de peste doua ori fata de aceeasi perioada a anului, fapt ce le-a cauzat producatorilor pierderi importante din cauza functionarii la subcapacitate.
Mechel are un milion de tone de otel beton pentru infrastructura Romaniei
Reprezentantii Mechel sustin ca desi au o cota importanta pe piata otelului beton din Romania, jumatate din consumul intern este importat din tari precum Turcia si Bulgaria.
Acestia mai spun ca pot sa livreze anual pentru infrastructura din Romania circa un milion de tone de otel be