În fiecare dimineaţă, cluj.adevarul.ro va fi postat un „top” al celor mai frumoase şi mai urâte lucruri din oraş, aşa cum sunt ele văzute de persoana al cărei portret îl veţi putea lectura în aceeaşi zi în „Adevărul de seară”, ediţia de Cluj. O nostalgică vizionară, mereu cu un pas înainte, Elena Basso-Stănescu este sufletul Facultăţii de Design, secţia Textile. Din 1992, de sub mână i-au ieşit 16 generaţii de designeri vestimentari, iar mare parte dintre ei au ajuns nume de referinţă nu numai în ţară, dar şi peste graniţe. Este deja de notorietate faptul că Elena Basso-Stănescu este o răsfăţată a concursurilor de creaţie, unde studenţii ei adjudecă cele mai importante premii.
Clujul frumos
„Deschiderea, interesul pentru a da o altă faţă oraşului, începuită de actualul prim-ministru. Observ că încă se mai lucrează la străzi, cel puţin în Andrei Mureşanu, unde mai apuc să mă plimb. E un plus, de asemenea, că mai avem Festivalul Internaţional de Film Transilvania, sau Galele UAD. Astfel de evenimente dau puls oraşului.”
Clujul urât
„Clujul nu are destule evenimente. Apoi, autorităţile nu au interes pentru cultură. Cred că Clujul este singurul oraş mare din România care nu are o galerie de artă. Am constatat cu mare plăcere înfiinţarea unei galerii de artă într-un centru comercial. Este nevoie de astfel de spaţii private mici, care ar funcţiona foarte bine în zona pietonală. Dar, din păcate, sunt foarte mari chiriile. De asemenea, ar trebui să existe un cartier al tinerilor artişti, undeva la ieşirea din Cluj, cum funcţionează în alte ţări. Aici, artiştii ar avea o locuinţă deasupra, şi atelier dedesubt, şi s-ar face turism de weekend, astfel încât obiectele de artă ar putea fi accesibile pentru toţi. În acest fel s-ar rezolva şi problema tinerilor, ar fi determinaţi să rămână aici.”
CITEŞT