Goana după cei aproape 300.000 de euro pentru înscrierea în cursa pentru Cotroceni este pe cale să se termine înainte de a începe. Sursa: Vlad Stănescu
Aşteptat să-şi pună semnătura pe o ordonanţă care să dea bătăi de cap prezidenţiabililor, premierul Emil Boc a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că nu e de acord cu modificarea condiţiilor de candidatură chiar în anul alegerilor.
În context, el s-a declarat împotriva cauţiunii propuse de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe motiv că se îngrădeşte dreptul constituţional de a candida. De asemenea, Boc nu a împărtăşit nici propunerea privind creşterea numărului de semnături necesare înscrierii în cursa pentru Controceni.
Marko Bela: „UDMR n-are atâţia bani”
Eventualele condiţii în plus puse prezidenţiabililor nu sunt susţinute nici de liderul UDMR Marco Bela, care a declarat ieri că Uniunea nu are de unde să scoată 300.000 de euro pentru a plăti taxa de înscriere la prezidenţiale. „Nu Kelemen Hunor ( candidatul Uniunii - n.r.) trebuie să aibă atâţia bani, ci UDMR, dar nici UDMR nu are atâţia bani. Nu avem atâţia bani”, a spus el. Marko a adăugat că o sumă atât de mare îngrădeşte în mod clar dreptul de a candida, iar în condiţiile în care s-ar cere şi un număr mai mare de semnături, i se pare inutilă taxa.
„Dacă ai cerut un număr de semnături, de ce mai ceri bani?”, a comentat liderul UDMR.
AEP dă vina pe SGG
Autoritatea Electorală Permanentă a dat vina ieri pe Secretariatul General al Guvernului (SGG), care ar fi propus taxa de sute de mii de euro pentru prezidenţiabili. AEP a precizat, într-un comunicat de presă, că la iniţiativa Autorităţii depozitul minim de 2.000 de salarii minime brute ar fi fost redus la 200.
Autoritatea Electorală Permanentă insistă, de asemenea, că proiectul pe care l-a iniţiat pent