Banca Transilvania a restructurat pana in prezent aproximativ 2.000 de credite pentru clientii sai atat persoane fizice, cat si firme, pentru a-i ajuta sa treaca de perioada dificila, spune Robert Rekkers, directorul general al bancii.
Creditele neperformante - cele care inregistreaza restante mai vechi de 90 de zile la plata ratelor - au ajuns in iunie sa reprezinte 3,19% dintr-un portofoliu total de 11,27 miliarde de lei (2,6 miliarde de euro), la sfarsitul lui iunie. Banca s-a concentrat in ultimii ani pe finantarea firmelor mici si mijlocii, astfel ca in prezent imprumuturile pentru persoane juridice reprezinta 57% din portofoliul total de credite.
Tocmai firmele de mici dimensiuni sunt si cele mai lovite de contractia puternica a economiei si de blocajul financiar, in conditiile in care nu au rezerve, iar posibilitatile de a face economii de costuri sunt limitate.
Provizioane de 108 mil. euro
Pe fondul deteriorarii portofoliului de credite, Banca Transilvania (BT) a provizionat puternic, aceste cheltuieli erodand castigul bancii. Soldul total al provizioanelor se apropia in iunie de 453 de milioane de lei (108 milioane de euro), dupa ce in primul semestru au fost puse deoparte 222 de milioane de lei.
"Avem o politica foarte prudenta. Am facut provizioane destul de mari, dar avem si de unde, pentru ca profitul inainte de impozitare este destul de mare", a precizat pentru ZF Rekkers. Banca nu a apelat la facilitatea permisa de reglementarile BNR, de a ajusta valoarea creditelor cu intarzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile cu pana la 25% din valoarea garantiilor detinute.
Profitul operational (inainte de provizionare) marcheaza o crestere cu 57% in lei, pana la 232 de milioane de lei, in primul semestru. Cresterea a fost sustinuta de majorarea puternica a veniturilor.
BT a reusit in primul semestru sa-si majore