Silvia Candrea s-a căsătorit de 20 de ani cu un locuitor din Peninsulă pe care l-a învăţat să se comporte ca un transilvănean neaoş, să bea palincă şi să asculte muzică populară. O româncă a reuşit să-l convingă pe soţul său italian să înveţe limba română şi să adopte obiceiurile noastre, pe care bărbatul le-a îndrăgit imediat şi le-a pus în aplicare. Un cuplu mixt, format din o româncă şi un italian, poate fi considerat un exemplu de integrare. Silvia Candrea (42 de ani), originară din Sibiu, trăieşte şi munceşte în Italia de aproape 20 de ani, fiind căsătorită cu Antonio Lordo (45 de ani), din provincia Asti. În prezent, cei doi locuiesc la Alessandria, împreună cu copilul lor, Alex, în vârstă de 19 ani.
Povestea româncei începe în urmă cu 21 de ani, când viitorul soţ al acesteia a decis să facă o călătorie în ţara noastră, ştiut fiind că acolo „sunt fete frumoase”, după cum mărturiseşte chiar Antonio. Astfel, împreună cu un prieten, italianul a ajuns la Sibiu, unde a cunoscut-o pe cea care, în scurtă vreme, avea să îi devină soţie.
Atras de locuri şi de fata pe care abia o cunoscuse, Antonio s-a stabilit la Sibiu, unde a început o afacere împreună cu un partener român. Era vorba despre un en-gros de produse alimentare, care a funcţionat foarte bine, dar după o anumită perioadă de timp, au început să apară divergenţe între el şi partenerul român, în urma cărora italianul s-a retras.
Din nou în Peninsulă
În urma neînţelegerilor cu partenerul de afaceri român, familia a decis să se mute în Italia, unde s-a stabilit definitiv. Între timp, Antonio a învăţat foarte bine limba română, pe care o vorbeşte cu accent ardelenesc şi foloseşte regionalisme specifice zonei Sibiului. De asemenea, acesta şi-a însuşit de la soţie multe obiceiuri româneşti. În prezent, în Peninsulă, Antonio profesează ca mecanic auto, meseri