» Incercarile actualei conduceri a Ucrainei de a rupe relatiile economice cu Rusia pun in pericol livrarile de gaz catre Europa, sustine Kremlinul.
Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a trimis omologului sau ucrainean, Viktor Iuscenko, o scrisoare al carei continut a fost postat ieri si pe site-ul Kremlinului. Medvedev acuza Kievul ca "incearca in mod constant sa rupa legaturile economice traditionale cu Rusia, in primul rand in sectorul energetic", punand astfel in pericol "utilizarea de catre cele doua state a unei retele de gazoducte unificate de facto, care serveste la asigurarea securitatii energetice a Rusiei, Ucrainei si a mai multor state europene". Presedintele rus isi exprima deschis speranta ca "o noua conducere" care ar urma sa fie aleasa la Kiev in luna ianuarie "va fi gata sa construiasca legaturi intre cele doua tari, legaturi ce vor corespunde adevaratelor sperante ale popoarelor noastre, in interesul intaririi securitatii europene". De altfel, animozitatea Moscovei fata de actualul presedinte ucrainean, prooccidentalul Viktor Iuscenko, este bine cunoscuta.
Rusia si Ucraina s-au acuzat reciproc si in timpul celor doua crize ale gazului din ultimii doi ani. Scrisoarea lui Medvedev reia acuzatiile impotriva Kievului, fiind in acelasi timp si un avertisment asupra riscului unor noi probleme in aprovizionarea cu gaz a Europei. Tensiunile din relatiile economice nu sunt decat un aspect al pozitiei "antiruse" a actualei conduceri de la Kiev, sustine Medvedev. Atitudinea Ucrainei in timpul razboiului din Georgia, cand "arme ucrainene au fost utilizate (de catre georgieni – n.r.) pentru uciderea civililor si a fortelor ruse de mentinere a pacii", cererea de a intra in NATO invocand drept argument "amenintarea rusa" si ",marginalizarea limbii si a culturii ruse" sunt dovezi ale sentimentelor antiruse in ascensiune in Ucraina, se