Problemele de lichiditati ale companiilor si disponibilizarile tot mai dese au determinat cresterea cu 46% in ultimul an a numarului de angajati care nu isi primesc in fiecare luna contributiile in conturile lor de la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), pana la 1,4 milioane de persoane.
La lansarea sistemului de pensii private obligatorii, in mai 2008, pentru aproximativ 960.000 de persoane angajatorii nu au platit contributii la fondurile de pensii private. La inceputul acestui an numarul lor a ajuns la 1,3 milioane, iar in prezent depaseste 1,4 milioane de persoane, care dupa pensionare vor avea venituri mai mici din aceasta cauza.
"Pe fondul crizei, din ce in ce mai multi angajatori uita sa plateasca contributiile la bugetul de asigurari sociale si, implicit, la fondurile de pensii private. Este vorba de indisciplina angajatorilor, dar sunt si cazuri care nu ar trebui sa ne ingrijoreze, cum ar fi concediile pentru ingrijirea copilului sau munca sezoniera, cand se suspenda plata contributiilor", a declarat pentru ZF Dan Zavoianu, seful serviciului de comunicare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Contributia la fondurile de pensii obligatorii reprezinta 2% din venitul brut al angajatului si se plateste odata cu sumele virate catre bugetul asigurarilor sociale de stat. Daca in mai anul trecut ponderea celor pentru care nu se platesc contributii lunar era de 23%, intre timp aceasta a urcat la 29% din totalul clientilor.
In timp ce numarul angajatilor care nu primesc in fiecare luna banii de pensie privata a urcat cu 46%, numarul total al clientilor fondurilor de pensii private a crescut cu 15% de la lansarea acestui sistem, pana la aproape 4,8 milioane.
Problemele de lichiditati ale companiilor si disponibilizarile tot mai dese au determinat cresterea cu 46% in ultimul an a numarului de a