China a cerut miercuri comunităţii internaţionale să respecte suveranitatea Myanmarului, ţară care a condamnat-o marţi pe liderul opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, la 18 luni de arest la domiciliu. Regimul de la Shanghai a lăsat să se înţeleagă că nu va aplica sancţiunile ONU împotriva Myanmarului. Nici Rusia nu a luat până acum o poziţie fermă în privinţa procesului.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe chinez, Jiang Yu, a cerut discuţii despre situaţia liderului opoziţiei birmeneze, dar nu este de acord cu interferenţa externă. "Acest lucru ar fi în primul rând benefic pentru stabilitatea regională" , a zis Jiang Yu.
China şi India sunt printre puţinele ţări care susţin regimul birmanez şi întreţin cu acesta relaţii economice strânse
Ministrul malayezian de externe, Anifah Aman : a solicitat organizarea unei reuniuni de urgenţă a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în urma condamnării opozantei birmane, "pentru a discuta această situaţie, ce suscită o mare îngrijorare". ASEAN regrupează Thailanda, Malayezia, Singapore, Indonezia, Insulele Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar şi Cambodgia.
Premierul britanic Gordon Brown : "Sunt trist şi indignat de verdictul ce a urmat mascaradei de proces în cazul Aung San Suu Kyi". Verdictul este "o dovadă suplimentară a faptului că regimul militar birman este hotărât să acţioneze cu un dispreţ total faţă de drept şi opinia internaţională"
Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene: "UE cere autorităţilor să o elibereze imediat şi fără condiţii /.../ UE va întări măsurile restrictive pe care le-a luat şi care vizează regimul din Myanmar, între care interesele economice"
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy : "Autorităţile birmane au arătat prin acest verdict nedrept decizia lor de a ignora mesajele de presiune