Guvernul Poloniei ar putea decide ca vanzarea companiilor de stat reprezinta cea mai buna cale de a finanta deficitul bugetar dupa scaderea veniturilor din taxe si cresterea datoriei publice, scrie Bloomberg.
Conform planului de accelerare a vanzarilor de active, prezentat de ministrul de finante Aleksander Grad, ar urma sa fie atrase 37 de miliarde de zloti (9 mld. euro) in urmatoarele 18 luni.
Aceasta actiune ar contribui la finantarea deficitului bugetar al Poloniei, care, conform estimarilor Comisiei Europene, va creste la 7,3% din PIB anul viitor de la 6,6% in 2009, fara a obliga guvernul sa se finanteze prin vanzari de obligatiuni.
Planul a starnit proteste din partea partenerului de coalitie al guvernului condus de viceprim-ministrul Waldemar Pawlak si a determinat sindicatele sa ceara o greva de doua ore a muncitorilor de la producatorul de cupru KGHM Polska Miedz. "Pericolul fiscal este atat de mare, incat pune privatizarea intr-un nou context", a declarat Michal Boni, consilier-sef al primului-ministru Donald Tusk.
Polonia este singura tara din randul membrelor din Europa de Est ale UE care a evitat pana acum recesiunea. Totusi, bugetul pe anul viitor este vital pentru impulsionarea economiei si adoptarea monedei euro. "Este timpul ca Polonia sa treaca la privatizari reale", a declarat economistul Miroslaw Gronicki, fost ministru de finante. "Orice venituri din privatizari inseamna o reducere a datoriei".
Guvernul lui Tusk incearca sa accelereze vanzarile de active de stat dupa ce a fost obligat luna trecuta sa-si majoreze tinta de deficit pe 2009 cu 48% dupa ce veniturile fiscale au scazut pe fondul crizei economice mondiale. Polonia si-a abandonat tinta de adoptare a euro, anul 2012, fara a stabili o noua data.
Trezoreria a anuntat ca ar putea vinde intreaga participatie de 42% detinta de stat in KGHM. Boni a sustinut de