La cinci zile de la instaurarea codului roşu la Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, prăbuşirea controlată a cavernei din Câmpul I de sonde decurge normal, susţin specialiştii. Suprafaţa de prăbuşire a depăşit 12.000 de metri pătraţi, iar cota saramurii în interiorul craterului se menţine la 320. Sursa: Nicoleta Ene Pe de altă parte, familiile care locuiesc în zona de risc potenţial trăiesc de zile bune cu teama în suflet că saramura le va intra în case. În plus, singurul drum de acces către cele şapte familii din satul Cosota se află sub saramură, precum şi o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi de culturi. Până când autorităţile vor rezolva cu drumul ocolitor, oamenii nu au la dispoziţie decât o potecă ce trece prin gospodăriile localnicilor.
„Dimineaţa, când plec la serviciu, îmi ridic fusta şi o iau prin saramură, ajung dincolo mă spăl pe picioare şi îmi văd de drum. Altă cale nu am, ca să ajung de la mine la prima staţie de autobuz trebuie să ocolesc vreo doi kilometri”, spune Maria Uţă.
„Este o potecă de picior greu accesibilă chiar şi pentru noi. Aici nu pot ajunge pompierii sau maşinile salvarii. Mi-am dus copilul asmatic la rude la Râmnicu Vâlcea pentru că dacă s-ar fi întâmplat ceva pur şi simplu nu puteam să-l scot din casă, drumul este inundat cu saramură”, spune Ileana Ene.
„Nu mai dormim de frică” Familiile Uţă şi Chiripuş, care au saramura la mai puţin de 100 de metri de case, şi-au strâns bunurile în saci de plastic şi le-au dus pe la vecini. Temerea localnicilor a fost amplificată şi de faptul că autorităţile au trasat cotele până la care va ajunge saramura în bazinul de retenţie.
„De frică ne-am strâns lucrurile din casă şi le-am dus pe la vecini, pe unele le-am urcat în pod. Aici am păstrat lucrurile de strictă necesitate şi care pot fi luate imediat în caz de urgenţă. Cei de la primărie ne-au re