Toată viaţa a lucrat cu lemnul. I-a plăcut munca şi a reuşit să devină cel mai cunoscut tâmplar din Osica de Sus. Este un exemplu demn de urmat de foarte mulţi oameni. „ Tot ce am făcu am făcut prin muncă. Înainte era mult de lucrat, nu ca acum, când utilajele fac totul în locul tău. Atunci trebuia să modelezi lemnnl manual şi să-i dai anumite forme. Îmi place meseria asta pentru că e o meserie curată”, a spun Ilie Constantin. Dintre toţi tâmplarii rămaşi în viaţă în comuna Osica, nea Costel, este singurul care mai profesează. După amiază se retrage în atelierul care este plin de scule ce au fost moştevite din generaţie în generaţie
O viaţă dedicată tâmplăriei
În urmă cu 76 de ani, tatăl său i-a predat îndatoririle în gospodărie. A început să lucreze cu lemnul de la 11 ani sub privirile părintelui. În scurt timp a devenit foarte iscusit şi şi-a format propria lui echipă de ucenici. „Pe atunci tata era bolnav şi nu a mai putea să lucreze. Pentru că eram cel mai mare eu am preluat „hamul” şi a trebuit să am grijă de fraţii mei. Am început să lucrez sub îndrumarea tatălui meu şi am învăţat meserie pas cu pas sub îndrumarea lui. Era un om foarte pretenţios în ceea ce privea lucrarea executată şi nu accepta nicio greşeală”, ne-a mărturisit Ilie Constantin, sau nea Costel aşa cum îi zic toţi tinerii.
Este cunoscut de toţi copii de pe uliţă, pentru că nea Costel le face acestora jucării din lemn.
Deşi are 86 de ani încă se simte în forţă şi întodeauna îşi face de lucru prin atelier. Acum nu mai poate să execute lucrările cu aceaşi viteză ca în tinereţe, dar le face la fel de bine şi cu aceeaşi pasiune. „Lucrul în atelier mă ţine în viaţă. Nu aş putea sta o zi, fără să meşteresc ceva. Acum fac scaune şi mese pentru săteni pentru că acestea sunt la mare căutare. Munca te menţine sănătos.”, ne mărturiseşte nea Costel.
@N_