Banca Transilvania, singura banca de top cu capital privat romanesc, a inregistrat in trimestrul al doilea un profit net de putin peste 10 milioane de lei (2,4 milioane de euro), de circa sase ori mai mic, in lei, decat cel din perioada similara din 2008, in conditiile in care firmele mici si mijlocii - segmentul de clientela pe care s-a concentrat in ultimii ani - au fost cel mai puternic lovite de prabusirea economiei. Provizioanele constituite de banca in primul semestru pentru a acoperi potentialele pierderi rezultate din nerambursarea creditelor de catre clienti au urcat la 222 de milioane de lei (53 de milioane de euro), adica de 14 ori mai mult fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. "Ca banca, reflectam foarte bine ce se intampla in zona antreprenoriala in Romania, avand o retea extinsa si peste 1,4 milioane de clienti activi. Este normal ca o trecere de la o crestere economica cu 8% la o scadere cu 8% sa ne afecteze. Lucram cu multe firme romanesti si straine si toate au dificultati", a comentat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.
Cumulat pe primele sase luni, profitul net al bancii a fost de 11 milioane de lei, de zece ori mai mic decat in 2008. Banca face raportari financiare in conformitate cu standardele locale de contabilitate (RAS), care au cerinte mai stricte de provizioane comparativ cu standardele internationale (IFRS).
Transilvania continua de altfel seria bancilor de top care anunta rezultate in scadere. BCR, cel mai mare grup financiar local, a anuntat o scadere cu 20% a profitului net (calculat conform IFRS), pana la 606 milioane de lei (144 mil. euro), motivata tot prin cheltuielile mari cu provizioanele. BRD, a doua banca de pe piata dupa marimea activelor, a inregistrat in primul semestru o scadere cu 17% a profitului net, la 425 de milioane de lei, in conditiile in care cheltuieli