Cele 68 de unităţi de învăţământ preuniversitar din oraş trebuie să reducă consumul de apă şi gaz. Facturile pe şase luni vor fi inventariate, iar administratorii subordonaţi Primăriei. Directorii unităţilor de învăţământ din oraş au fost avertizaţi ieri într-o şedinţă specială cu reprezentanţii Primăriei că în şcoli se face risipă la apă şi gaz. Primăria va analiza facturile din ultimele şase luni, iar administratorii din şcoli vor ajunge în subordinea autorităţii locale.
“Vorbim despre partea de consumuri, sunt uriaşe şi nimeni nu are dorinţa să le urmărească. Vrem să vedem care e modalitatea de a colabora cu directorii, şi care e rolul administratorilor. Înţeleg că unde avem şi internate consumul e şi mai mare, dar sunt şi chefuri, nunţi, costurile şi pentru aceastea ar trebui suportate din venituri proprii nu de Primărie”, a atras atenţia Lucian Racz, director executiv al Primăriei. El a exemplificat situaţii cu grădiniţe care au avut 54 mc gaz consum pe lună, sau şcoli cu 25.000 Kw consum lunar, pe timp de vară.
“Să vedem cum putem aborda problema ca aceste consumuri să fie raţionale, altfel nu vom mai accepta plata acestor facturi fară note de fundamentare. Să facem fişa postului pentru fiecare administrator, vrem să facem o analiză pe ultimele 6 luni şi pe urmă vom decide, fiecare director să propună o soluţie”, a mai cerut Lucian Racz. Până în 20 august administraţia locală şi ISJ vor întocmi şi raportul către Prefectură cu privire la pregătirea noului an şcolar.
Primarul vrea control total
Deşi nu e pe placul directorilor, varianta finală va fi trecerea administratorilor în subordinea Primăriei, după cum a decretat primarul Dorin Florea. “În ce priveşte facturile este strigător la cer să pun centrală la o şcolă şi am cheltuieli mai mari decât înainte, cu asta am spus tot. Vreau aceşti administratori,