Economia Rusiei a inregistrat in trimestrul doi cea mai puternica scadere consemnata de cand Serviciul Federal de Statistica al tarii a inceput sa colecteze date in acest sens, in 1995, in conditiile in care rata somajului in crestere a redus cererea consumatorilor, bancile si-au suspendat operatiunile de creditare, iar guvernul a avut o reactie intarziata, scrie Bloomberg.
Produsul Intern Brut al Rusiei s-a contractat cu o rata anuala de 10,9% in trimestrul doi, conform datelor Serviciului Federal de Statistica. Media estimarilor a sapte economisti chestionati de Bloomberg indica o contractie economica de 10,2%. Fata de primul trimestru, economia a inregistrat o crestere de 7,5%.
Declinul economic al Rusiei se accelereaza dupa ce PIB-ul a scazut cu 9,8% in primul trimestru, marcand sfarsitul a zece ani de crestere medie de 7%. Recesiunea mondiala a afectat cererea de petrol, gaze naturale si metale, motoarele din spatele economoniei ruse.
"Nu putem continua in acest fel", a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev. "Criza ne-a adus intr-o situatie in care va trebui sa luam decizii legate de schimbarea structurii economiei".
Rusia s-a "prabusit" in urma reducerii puternice a preturilor la materii prime, a declarat Medvedev.
Energia a reprezentat 68,8% din exporturile catre tarile baltice si cele din afara fostei Uniuni Sovietice in primele sase luni ale anului.
Cel mai mare exportator de energie al lumii ar putea inregistra un deficit bugetar de pana la 9,4% din PIB in acest an, primul deficit inregistrat de Rusia intr-un deceniu, in conditiile in care reducerea cererii pentru materii prime ameninta sa duca la o scadere cu o treime a veniturilor, conform ministrului de finante.
Rusia a alocat 79 de miliarde de dolari pentru combaterea declinului economic, incluzand finantare pentru producatori auto, agricultura si constructii.