Creşterea veniturilor românilor, din ultimii ani, a dus la conturarea unei clase de mijloc, al cărei rol, din punct de vedere sociologic, este să asigure evoluţia societăţii. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Daedalus Millward Brown, în ianuarie, clasa de mijloc are o pondere de 42.2% din populaţia urbană a României.
Conform definiţiei clasei de mijloc, aceasta este reprezentată de cei care reuşesc să cumpere şi bunuri mai scumpe. Dacă am ţine cont de această definiţie, ad litteram, atunci procentul reprezentat de clasa de mijloc din totalul populaţiei urbane ar fi de doar 11.4%, spune Andra Constantinescu, Account Manager la Daedalus Millward Brown. În contextul economiei româneşti, cifrele prezentate pornesc de la o definiţie mai largă a clasei de mijloc, care îi include şi pe cei cărora banii le ajung pentru un trai decent. Astfel, oamenii din mediul urban formează în proporţie de 5.9% clasa de sus (persoane care îşi permit să cumpere tot ce îşi doresc) şi 11.4% segmentul superior al clasei de mijloc (persoane care reuşesc să îşi cumpere şi bunuri mai scumpe, dar se abţin de la altele).
Mai departe, 30.8% dintre persoanele care locuiesc în mediul urban fac parte din segmentul inferior al clasei de mijloc, ducând un trai decent, dar fără să îşi permită să cumpere bunuri prea scumpe. Cei mai mulţi, 35%, sunt membri ai clasei de jos, având venituri care le ajung doar pentru strictul necesar, iar 16.7% trăiesc sub pragul de subzistenţă. Clasa de mijloc cuprinde oameni cu studii superioare La finalul anului 2007, în România, venitul mediu al persoanelor cu studii superioare era de 3.964 de euro pe an, de două ori mai mare decât cel al persoanelor cu studii medii, potrivit Eurostat. Un nivel ridicat de educaţie oferă şanse pentru un post mai bine plătit, crede Dan Gherguţ, director al Departamentul