Ministerul Român de Externe afirmă într-un comunicat că a făcut demersuri "insistente şi repetate", atât la Bucureşti, cât şi la Viena, prin toate mijloacele diplomatice şi consulare aflate la dispoziţie, pentru aplicarea mandatului european de arestare a cetăţeanului român Severin Tcaciuc.
Ministerul Afacerilor Externe, care se referă într-un comunicat la "un cetăţean român aflat în urmărire generală", pe care îl identifică "Severin T.", confirmă faptul că există o cerere de extrădare a persoanei în cauză transmisă autorităţilor austriece de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.
MAE a luat în repetate rânduri legătura cu Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, cu oficiul INTERPOL România şi INTERPOL Austria, precum şi cu Ministerul austriac de Externe, respectiv Ambasada Austriei la Bucureşti, cărora le-a pus la dispoziţie întreaga documentaţie privind acest caz, împreună cu solicitarea ca hotărârea judecătorească de condamnare şi mandatul european de arestare să fie puse în aplicare, se arată în comunicat. "MAE constată cu satisfacţie că, în urma demersurilor întreprinse, autorităţile din Austria au dat curs solicitării părţii române", afirmă instituţia diplomaţiei române.
Potrivit reglementărilor şi practicii internaţionale, arestarea persoanelor urmărite internaţional în vederea extrădării se comunică birourilor naţionale INTERPOL, care pun în aplicare hotărârile de extrădare. Prin urmare, autorităţile austriece nu au obligaţia de a informa oficial MAE sau Ambasada României în legătura cu astfel de arestări, precizează MAE.
Biroul INTERPOL Bucureşti a comunicat miercuri că a fost anunţat de către autorităţile austriece de arestarea omului de afaceri Severin Tcaciuc, fugit în 2003 din ţară cu ajutorul unor poliţişti. Anterior anunţului Biroului INTERPOL, ambasadoarea României la Viena, Silvia Davidoiu, declarase pentru