Principala nemulţumire a consumatorilor europeni în 2008 se referă la transport, arată Raportul pe 2008 al Centrelor Europene ale Consumatorilor, dat publicităţii ieri.
„Majoritatea plângerilor adresate de cetăţenii europeni au legătură cu transportul aerian - întârzieri, anulări, probleme cu bagajele”, se arată în raportul anual. Serviciile de agrement, cele oferite de hoteluri şi restaurante sunt, de asemenea, în topul reclamaţiilor.
Reţelele Centrelor Europene ale Consumatorilor ( ECC-Net) se ocupă de peste 62.000 de legături cu consumatorii europeni care apelează la acestea pentru sfaturi sau ajutor în problemele ce afectează cumpărăturile transfrontaliere, atât în persoană, cât şi on-line.
În România, în schimb, băncile sunt printre cele mai reclamate instituţii la Protecţia Consumatorilor. „Topul neregulilor este condus acum de bănci, care, din cauza crizei, uzează de anumite clauze prevăzute în contract şi modifică rata dobânzii, rezultând un puternic dezechilibru în cuantumul ratei lunare. Băncile au însă obligaţia de a informa în scris, printr-un act adiţional, despre acest aspect, lucru pe care nu îl fac”, afirmă Cristian Anton, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş.
În fiecare săptămână, la Protecţia Consumatorilor din Timiş se primesc între 7 şi 10 reclamaţii privind băncile din Timişoara şi din judeţ. Altfel spus, un procent de 15 la sută din cauzele reclamate vizează nereguli bancare. Au fost perioade în care, zilnic, cel puţin doi timişoreni au semnalat probleme cu băncile. „În ultimele două luni, din 48 -60 de reclamaţii pe care le înregistrăm în cinci zile lucrătoare, între şapte şi 10 vizează băncile”, mai spune Cristian Anton. Circa 80 la sută din reclamaţiile depuse s-au soldat cu amenzi.